söndag 28 februari 2010

Brasilia! Brasilia ! Brasilia!

Årets svenska reportagebok är redan här! Fantasiön av Henrik Brandao Jönsson berättar om den brasilianska huvudstaden Brasilia. En huvudstad som i mitten av 50-talets mitt under modernismens guldålder anlades i mitten av landet, byggd och planerad av den främsta arkitektoniska hjärntrust som gick att uppbringa. Även om staden rent byggnadsmässigt är ett mästerverk som hör till det främsta i världen (och inget annat lika häpnadsveckande har byggts sedan Brasilia-projektet stod klart) kom det brasilianska styrets nya centrum att plågas av flera oförutsedda problem.

Eftersom arkitekterna och stadsplanerarna kom ifrån övre medelklassen så glömde de bort arbetarna, de byggnadsarbetare som uppförde staden fick tillexempel ingenstans att bo och om man bygger en ny storstad i ett fattigt land så är det ofrånkomligt att den drar till sig människor som en sockerbit. Dessutom är Brasilia en stad där bilismen kom att bli det enda sättet att förflytta sig på och där politiker och stadstjänstemän lätt kunde vältra sig i korruption när deras väljare befann sig långt därifrån.

Den stora styrkan i Fantasiön är att Brasilia just skildras ifrån en mängd aspekter (och dessutom är historiken fantastiskt heltäckande). Staden är en utopi och en modernistisk mardröm, en triumf och ett misslyckande, ett monument över både mänsklighetens ambition och högmod, samt både Brasiliens framtid och en hämnande rest ifrån en annan epok!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar