lördag 5 juni 2010

100 album du inte visste att du behövde höra #79 That Lucky Old Sun (2008).


Brian Wilson fick välförtjänt stor uppmärksamhet när han 2004 äntligen blev klar med det gamla ofullständiga och aldrig färdigställda Smile - albumet från 1967, men Beach Boys - legendaren kan faktiskt fortfarande komponera ny musik fullt i klass med sina största stunder, även om rösten ibland sviktar. Brian WilsonThat Lucky Old Sun är det bästa Brian Wilson har gjort sedan 70-talet och albumet är en hyllning och uppgörelse med den kalifornska drömmen som för Brian Wilson mestadels har varit en mardröm.

"Spoken-word"-partier blandas med några av de mest välkomponerade och genuina låtar som Brian Wilson någonsin har skrivit. Mörkret finns där men samtidigt är det här en ljus skiva, och inte minst vaken och nyfiken i sina arrangemang, det är solskenspop som inte lutar sig mot någon nostalgi trots att det är svunna tiders Kalifornien som Brian Wilson sjunger om. Förhoppningsvis har han med det här albumet lyckats begrava sin demoner för gott eller i alla fall lärt sig att leva med dem?

Dessutom avslutas That Lucky Old Sun med den magnifika Southern California. Det är en av de tio bästa låtar som Brian Wilson någonsin har komponerat, vilket säger en del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar