onsdag 2 juni 2010

Var Walter Tevis före sin tid?


Jag har nu läst alla böcker av den "bortglömda" författaren Walter Tevis som jag har tjatat om tidigare här på bloggen och det känns verkligen trist att denna stora författare dog i förtid och inte hann skriva mer böcker än de sju som publicerades

Steps of the sun var en av hans sena böcker och blev hans sista scifi-roman. Den är kanske inte lika stark som hans tidigare litterära verk i genren men rymmer ändå en aktualitet för 2010. Walter Tevis skildrar i boken en framtid som inte känns helt otänkbar. USA har efter en rad kriser blivit en andra rangens nation där skyskraporna står tomma på grund av energibrist. Kina styr världen men utan någon riktig ledning. I detta framtidsscenario där en ny istid hotar dyker en slags Messiasfigur upp med ett rymdskepp för att leta efter energikällor på främmande planeter. Det blir en berättelse som på ett lyckat sett inkorporerar element från författarens suveräna novellsamling Far from home.

Allt fungerar kanske inte i Steps of the sun men det är som alltid med Walter Tevis en mycket stark läsupplevelse, med partier som är helt otroliga i sin klarhet. Han har en stilistisk förmåga som inte liknar någon annan författare och kan som få beskriva ett drömlikt och vegeterande tillstånd. Hans böcker tränger in i läsarnas psyke och stannar där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar