lördag 19 juni 2010

A Wedding.

För den som vill göra något annat än att titta på dagens av våra skattepengar bekostade bröllop mellan två personer som från början inte fick gifta sig (kul för D & V men jag vill inte vara med och betala det) finns det massor av grejer att göra (ta en cykeltur, titta på fotbolls- VM, läs en bok, gör ett långkok, ta itu med storstädningen, gå på Ikea, sök jobb eller besök de delar av Stockholm där bröllopskortegen ej passerar för att se hur eventuellt folktomt det är) men jag rekommenderar alla att hyra Robert Altmans underskattade film A Wedding 1978.
Precis som dagens bröllop skildras ett giftemål mellan två väldigt olika familjer, "old money" och uppkomlingar. Altman tecknar ett kaleidoskopiskt porträtt av bröllopsbestyren i vad som blir ett tragikomiskt porträtt av dåtidens USA. Det är en film med ett myller av rollfigurer och parallella handlingar, precis som i klassikern Nashville från några år tidigare, och minst lika bra.



Mitt favoritbröllop är för övrigt det mellan Frank Sinatra och Ava Gardner 1951. På bilden framgår det tydligt att Frank Sinatra inte kan fatta vilken tur han har haft (att äktenskapet sedan inte höll och gjorde Frank Sinatra djupt olycklig och melankolisk för resten av sitt liv när han misslyckades med att vinna tillbaka Ava Gardner är en helt annan historia).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar