lördag 12 juni 2010

Tom Ripley at the movies.

I går natt visades The Talented Mr Ripley på TV4, troligtvis den film ifrån de flesta är bekanta med den fascinerande och känsliga bedragaren Tom Ripley. Faktum är dock att Tom Ripley har dykt upp i fyra filmer till och få litterära gestalter har lyckats lika väl med att ta klivet över till vita duken som han. Patricia Highsmiths fem böcker om Ripley är visserligen intressanta och underhållande men samtidigt lite torra och bitvis föråldrade. Filmerna håller däremot allihop högsta klass och är i sig väldigt olika varandra.

Den första Ripley-filmen var den franska Het Sol från 1960. Det är samma historia som i The Talented Mr Ripley men utan den homosexuella subtexten, det är ändå en storartad film trots att Alain Delon egentligen är helt fel för rollen. Den här Riviera - thrillern är utan tvekan en av sextiotalets bästa franska filmer, extremt glassig men utan att för den skull vara ytlig.

1977 dök Ripley upp igen i Wim Wenders Den amerikanska vännen som är en av alla tiders bästa filmer. Dennis Hoppers Tom Ripley hör till filmhistoriens stora gestaltningar. Han gör en förvirrad, ensam, lömsk och hemlighetsfull figur som man aldrig glömmer. Det här är också den av Ripley-filmerna som förhåller sig friast till den litterära förlagan och just därför blir den bästa.

The Talented Mr Ripley kom det extremt starka filmåret 1999 och fick kanske inte därför den uppmärksamhet som den förtjänade. Det är en film som har vuxit sedan premiären och nu måste betecknas som en modern klassiker. Den i tyvärr förtid bortgångna regissören Anthony Minghella gjorde här sin bästa film där Matt Damon verkligen lyckas förmedla Tom Ripleys desperation efter att vara någon annan än den han är.

Ripley's Game från 2002 är en underskattad film med samma historia som i Den amerikanska vännen, fast den här gången är filmen mer trogen handlingen i boken. John Malkovich är ytterligare en skådespelare som i rollen som Ripley gör en storartad insats. Hans Ripely är kylig och beräknad, i full kontroll men samtidigt även djupt känslosam. Malkovichs gestaltning är utan tvekan den som ligger närmast Patricia Highsmiths ursprungliga figur från böckerna.

Ripley Underground från 2005 smögs ut på dvd för några år sedan och är den svagaste och mest okända filmen om Tom Ripley. Någon dålig film är det dock inte och den alltför sällan sedda skådespelaren Barry Pepper gör en ung och respektlös Tom Ripley. Det här är mer en rak thriller än de övriga filmerna, men även en lågbudget-Tom Ripley är extremt underhållande.

Om det kommer flera Ripley-filmer i framtiden är i nuläget oklart men det verkar inte helt omöjligt. Få litterära figurer har lyckats få ett andra liv på vita duken som Tom Ripley och två av böckerna har ännu inte filmatiserats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar