söndag 4 juli 2010

4th of July.

Idag är det som alla vet fjärde juli och USA:s nationaldag. Någon anledning till att fira så mycket har kanske inte det stora landet i väster. Är supermakten på väg att bli ett u-land med en atombomb eller är en ny amerikansk gryning på väg? De kommande åren blir i alla fall spännande att följa.

Den bästa låt som någonsin har skrivits om den amerikanska nationaldagen är 4th of July som skrevs av Beach Boys trummis och "andra geni" Dennis Wilson (med hjälp av bandets dåvarande något märkliga "con man" - manager Jack Rieley) för albumet Surfs up 1971. Pga av avundsjuka, bråk och den sedvanliga tragiken i historien om Beach Boys, lämnades 4th of July av oförklarliga skäl utanför Surfs up och släpptes först på en Beach Boys - box på 90-talet. Ett grymt öde för en av bandets mäktigaste sånger, där den subtila samhällskritik som framförs responderar väl med en av de tidlöst vackra melodier som bara Dennis Wilson kunde få fram på sitt piano (och orkesterarrangemanget är överjordiskt makalöst).

Vill veta mer om Dennis Wilson, detta så länga missförstådda och i förtid bortgångna geni, så finns en utmärkt BBC-dokumentär om honom att beskåda på YouTube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar