onsdag 14 juli 2010

Burn Brando Burn.

Burn (eller Queimada som filmen egentligen heter) har äntligen släppts på DVD i Sverige tack vare det eminenta importbolaget Studio S. Filmen från 1969 är en en ökänd flopp som nästan tog kål på huvudrollsinnehavaren Marlon Brandos karriär (han kom inte att göra någon till film på nästan tre år). Regissören Gillo Pontecorvo hade haft en stor hit med Slaget om Alger och fick nu som så ofta är fallet fria händer med sin nästa film. Han valde att göra Burn med Marlon Brando i rollen som en brittisk sabortör som först startar och sedan slår ner ett slavuppror på ön Qeimada i Västindien under 1800-talet. Själv inspelningen drog dock ut på tiden, Brando kom i frustration att lämna inspelningen för att sedan lockas tillbaka och det hela utvecklades till ett klassiskt katastrofalt mastodontprojekt (det skulle dröja tio år innan Pontecorvo fick gör en film igen, det mest tragiska med det här kommersiella debaclet är att denna oerhört talangfulla regissörs karriär gick upp i rök).

Filmens starka antikoloniala budskap passade naturligtvis Brando som hand i handske och trots att han i intervjuer och i sin självbiografi spyr galla över Pontecorvo så har han alltid hyllat själva filmen. Burn är inget bortglömt mästerverk men en mycket bra och kanske lite ojämn film. Det vimlar att spektakulära massscener, vackra naturbilder och kopplingar till dåtidens konflikter (främst Vietnam). Det enda filmen saknar är en gedigen story. För trots alla imponerande scenerier och lömskt skådespeleri av Marlon Brando, kan inget dölja att Burn helt saknar såväl utvecklade rollporträtt som riktig spänning.

Det bästa med den här filmen är dock Ennio Morricone percussion - indränkta soundtrack som är ett av hans bästa. Lyssna här: Ennio MorriconeQueimada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar