söndag 25 juli 2010

Jokern sjuttio år!

Ingen har väl missat att Batmans ärkefiende Jokern fyller sjuttio i år. Denna diaboliska och oftast inte alltför "roliga" figur har gäckat Läderlappen genom åren och skapat några av de mest minnesvärda Batman - äventyren, både på film och naturligtvis i serieform. Han har under sin nu sjuttioåriga existens haft lite olika skepnader med det gemensamma att han är fullständigt oberäknelig och att hans kamp mot Batman på många sätt är symbolisk. De är som den goda och onda sidan av samma mynt (sorry Dubbelansiktet), Jokern är allt som Batman inte är och vice versa. I de bästa Jokern-episoderna ställs även den underliggande frågan om det inte är så att också Batman är galen?

Sitt mest ikoniska genomslag fick dock Jokern som alla vet i Heath Ledgers oförglömliga rolltolkning. Hans mycket obehagliga figur blev snabbt en del av det populärkulturella landskapet. Vilket framgår väl av nedanstående nidbild av Obama som dock likaväl kan sägas ha en positiv innebörd (vem säger att socialism är något dåligt).

I det senaste numret av den utmärkta svenska serietidskriften Bild & Bubbla förekommer det en informativ artikel om Joker - jubileet och ett redogörande för seriefigurens intressanta historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar