tisdag 6 juli 2010

År noll i ockuperad stad.

Den brittiska "wunderkind" författaren och noirgenrens stora hopp (och mannen bakom Red Riding & The Damned UTD) David Peace är fullt uppe i ett ambitiöst projekt där han i en triologi böcker skildrar Tokyo under åren efter andra världskrigets slut, med utgångspunkt i verkliga brottsfall. Allt är väldigt experimentellt där David Peace tänjer på formerna för kriminallitteratur och går längre än vad föregångare som exempelvis James Ellroy aldrig riktigt vågat gå (speciellt andra boken Ockupied City kan knappast klassificeras som krimnallitteratur alls).

David Peace är sedan länge bosatt i Tokyo och kan staden och Japan väl, men jag blir ändå imponerad av hans research. Den historiska kontexten och miljöerna är det bästa med de två böcker som hittills har kommit ut i trilogin (den tredje Tokyo Regaind kommer senare i år). Japan var ett land som besegrats och lider av krigstrauma samtidigt som vissa delar av det gamla etablissemanget fortsätter att styra i ockupanternas skugga.

Den första boken, Tokyo Year Zero är dessvärre lite för lång och lider av en kriminalhistoria som en aning spårar ut, som läsare tappar jag intresset trots alla fina tidsmarkörer. Del två, Ockupied City är desto bättre. Genom en mängd olika fiktiva berättare tecknar David Peace upp en närmast politisk anklagelsesakt mot hur japanska krigsförbrytare kunde undkomma rättvisan. Att han dessutom svävar i luften kring brottsgåtans lösning gör Ockupied City till en lärorik och skrämmande roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar