måndag 22 november 2010

Rapport från Stockholms filmfestival: 3. Film om film.

Det säkraste korten på festivalen brukar vara dokumentärer. Idag såg jag två om så vitt skilda företeelser som den franska nya vågen och amerikansk explortation - film.

Two in a wave beskrev hur vänskapen och samarbetet mellan Jean - Luc Godard och Francois Truffaut först förändrade filmhistorien men sedan förbyttes i fiendskap när de bådas olika personligheter och politiska förhållningsätt gled isär. Truffaut blev en tämligen konventionell regissör med en osedvanligt hög lägstanivå medan Godard kom att göra politisk experimentfilm som knappt går att titta på. Trots att Two in a wave var intressant så tycker jag nog att den kunde gått djupare in på de båda regissörernas relationer och rivalitet med varandra.

American Grindhouse var en mer rejäl historieskrivning av den amerikanska explortation - filmens historia med denna subgenres antydningar till sex & våld. En slags parallell filmhistoria som är underhållande och kommer ifrån och riktar sig till den amerikanska drömmens skabbigare undersida. Kvalitén på filmerna är dock tveksam, det räcker med att få se olika klipp, vilket dock blir kul i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar