måndag 13 juni 2011

100 album du inte visste att du behövde höra #30 Begin (1968).


MillenniumBegin är ett av mina absoluta favoritalbum. Det enda album släppt av den grupp musiker som kallade sig för The Millennium (även om mer musik ifrån gruppen långt senare har släppts), är den här skivan ifrån 1968 ett mästerverk i den harmoniladdade subgenre som brukar gå under namnet solskenspop.

Med ledning av det relativt okända popgeniet Curt Boetcher skapade MilleniumBegin en slags egen förfinad variant av vad mycket av sextiotalets musik ifrån Los Angeles kom att handla om. Soligt på ytan men med både komplexitet och ett visst mörker (själva paradoxen i den kaliforniska myten). En slags vidareutveckling av Beach Boys patenterade hitsound, men i grunden Curt Boetchers egna alldeles unika popvision, ingen arrangerade stämmor och instrumentering till en sådan välljudande helhet som han.

Begin blev dock märkligt nog en flopp och Milleniums historia kom att ta slut redan när den precis hade börjat. Boetcher och några andra medlemmar kom att fortsätta samarbeta i olika konstellationer de följande åren, men ytterst lite gavs ut. Begin har förblivit en kultskiva, en slags helig graal som sprids via ryktesvägen, precis som jag nu gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar