tisdag 7 juni 2011

Det hemliga i det urbana.




Ni måste läsa Göran Dahlberg essä-bok Hemliga städer: Rädslans urbana former. Det är något av den mest insiktsfulla och välskrivna samhällskritik som jag har läst på länge. Göran Dahlberg beskriver hur de hemliga städerna sprider sig över hela världen, både i form av kåkstäder och "gated communities". Båda boendeformerna blir en slags egna städer inom staden och existerar parallellt med den "officiella" urbana miljön. Samtidigt är avstånden mellan dessa både motpoler inte alltid så stora. De angränsar ofta till varandra och många i slummen arbetar exempelvis i de inhägnande villastäderna.

I boken tar även Göan Dahlberg upp mer specifikt "hemliga" städer som inte finns utsatta på kartan eller är olagliga bostäder i underjorden. Även det är fascinerande läsning om hur människan i trängda lägen kan bosätta sig i praktiken överallt.

Göran Dahlberg har tidigare skrivit boken Att umgås med spöken, en poetisk mini-essäsamling om vårt förhållande till det spöklika i tillvaron. Väldigt givande läsning det också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar