måndag 27 juni 2011

Dogtooth - en egen värld för sig.


För några veckor sedan fick äntligen den hyllade grekiska filmen Dogtooth svensk biopremiär, även om det nästan tog två år för filmen att leta sig hit. Distributören Njuta films måste ha kudos för att de ser till att vi kan få se denna storartat annorlunda film på bio.

Dogtooth har hyllats sönder och samman av kritiker, men lever verkligen upp till all hype. En familjefar skapar sin egen värld kring sin villa och låter inte sina barn gå utanför tomten. Det skapas en slags isolerad verklighet där de nu vuxna barnen inte känner till något annat än livet i det egna huset, byggd på de lögner som fadern har diktat ihop för att förklara situationen (vilket både får komiska och fruktansvärda uttryck).

Denna premiss som de senaste åren har haft otäcka paralleller med verkligheten, får dig som åskådare verkligen att tänka till över vad som är normalt och hur lätt det kan vara att manipulera någon annans verklighetsuppfattning, Dogtooth kan även sägas vara en svidande kritik av kärnfamiljen. Aldrig har den skildrats så här instängd och incestuös på film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar