lördag 25 juni 2011

Du kommer inte undan Olof Palme.

Ett antal Palme-böcker har publicerats de senaste åren, både biografier och kritiska böcker om mordet. Göran Greider anser dock att dessa böcker fokuserar för mycket på Palme som person, gör honom till en isolerad statsman, och glömmer bort den socialdemokratiska rörelse som bar upp honom. För det var ju så att Olof Palme under sin levnad ofta mötte misstro och fientlighet inom den borgerliga offentlighetens kanaler, men däremot fick kärlek och styrka ifrån de egna leden.

Göran Greiders Ingen kommer undan Olof Palme kan därför ses som ett komplement till främst Henrik Berggrens i mitt tycke vidunderligt mäktiga biografi Underbara dagar framför oss. Personligen anser jag att Greider är lite orättvis mot Berggren, jag tycker att hans mastodontbiografi mycket väl sätter Palme i en kontext och redogör för det svunna Sverige med två slags parallella samhällssystem, det borgerliga och det socialdemokratiska.

Vad Greider däremot gör väldigt förtjänstfullt, är att föra in en mer politisk dimension i sin Palme-bok och visa hur väldigt annorlunda Palmes socialdemokrati var i jämförelse med våra dagars "mittenparti". Olof Palme var en radikal socialist anser Greider och underbygger denna tes med exempel på den politik som statsministern förde. Därför blir Ingen kommer undan Olof Palme en slags klagosång över den svenska socialdemokratins förfall som inleddes med mordet på Olof Palme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar