onsdag 8 juni 2011

Vintage Cohen.

Okey, ni måste se Bird On A Wire, den "förlorade" dokumentärfilmen om Leonard Cohen på Europaturné 1972: http://svtplay.se/v/2440767/dokumentarfilm/leonard_cohen_bird_on_a_wire. För några år sedan hittade man filmrullarna till den här filmen som alla trodde var borta för alltid, och nu går det att se det här fascinerande tidsdokumentet ifrån när Leonard Cohen inte hade hunnit bli en mysgubbe, utan kunde vara totalt subversiv när andan föll på.

Själva turnerandet är dock inget som Leonard Cohen verkar njuta av speciellt mycket, trots fyllda konsertsalar och "Cohen-mania". Han är grinig och motvillig i sin stjärnroll, totalt distanserad ifrån all showbiz-cirkus som pågår. En seriös konstnär som råkade bli rockstjärna. Dessutom är ljudsystemet trasigt och flera konserter måste avbrytas i förtid. Långt ifrån den professionalitet som utgör dagens konsertverksamhet.

Det är just de repetiva och långtråkiga aspekterna av turnélivet som Bird On A Wire fångar bäst. Dessutom är avsnitten ifrån Israel bara de en anledning till att se den här filmen. Israeliska kids hyllar sin hjälte som inte vet hur han ska hantera all beundran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar