tisdag 21 juni 2011

Nytt från Paul Schrader.

Min absoluta favoritfigur i filmhistorien är manusförfattaren/regissören Paul Schrader. Han är troligtvis den mest intelligenta och komplicerade person som någonsin har fått tillåtelse att göra film (och hans brist på sentimental affektion för diverse subgenres gör hans filmer unika).

Därför är det glädjande att hans senaste film Adam Resurrected från 2009 nu har fått svensk DVD-distribution. Det är en film som ni måste se. Adam Resurrected är ett udda och oroande förintelse-drama om en judisk underhållare, han brottas med sitt hemska öde under nazisternas styre på ett mentalsjukhus i Israel vid mitten av sextiotalet. En annan patient som agerar som en hund får honom att konfrontera sina demoner.

Precis som vanligt när Paul Schrader är i farten är det här ingen lättsmällt film, utan den ställer obekväma frågor om mänskligt beteende och har en väldigt komplex huvudperson. Jeff Goldblum gör sitt livs roll i huvudrollen. Det känns i efterhand inte så förvånande, för vem skulle kunna spela en förtvivlad clown bättre än honom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar