söndag 16 november 2008

Ladies Man.


Har precis läst ut Ladies man av Richard Price och det var länge sedan jag läste (eller i alla fall sedan jag senast läste något av Price) som var så här bra. I denna hans tredje bok från 1978 blir huvudpersonen Kenny Brecker, en trettioårig dörrförsäljare dumpad av sin tjusiga flickvän. Solo tvingas den intelligente men samtidigt emotionellt störde ensamvargen Kenny att konfrontera sina livsval samtidigt som hans saknaden efter flickvännen äter upp honom innefrån. I försök att att nå förändring ger sig Kenny ut på irrfärder i ett sent 70-tals New York, som då var som allra mest skabbigt och dekadent.

Ladies man är i mycket en obehaglig bok men samtidigt den typ av litteratur som förändrar liv. Richard Price är en författare med en förmåga att se företeelser från flera håll och han tvekar inte för att gå i människans mörka vrår. Samtidigt är han en stor humanist med sinne för detaljer. Kenny Brecker blir en oförglömligt komplex figur som plågad försöker bryta sin isolering i ett kallt Manhattan. Scenerna då han söker upp sina gamla High school vänner eller klarsynt betraktar andra ensamma stackare på en biograf är oförglömliga. Det här är Räddaren i nöden för vuxna med en klarhet den boken saknar.

Ladies man måste betecknas som ett av världslitteraturens bortglömda mästerverk och visar vilken sorgligt underskattad författare Richard Price är. Speciellt då i Sverige där bara en av hans böcker har översats (Klockarna). Det spelar i för sig ingen roll då amerikansk litteratur alltid är bäst på originalspråk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar