onsdag 26 november 2008

Vägen.

Cormac McCarthys Vägen(The Road) fick Pulitzerpriset förra året. Kanske är det därför han nu äntligen har blivit översatt till svenska igen. Och vilken översättning det är sedan. Jag har svårt att tro att något av Cormac McCarthys exakta och lite torra prosa har försvunnit i processen. Det är alltid ett nöje att läsa författare som behärskar det skrivna ordet såväl som han gör.

McCarthy bryter ny mark i Vägen då han lämnar det mytomspunna amerikanska westernlandskapet för att istället leverara en framtidsdyspoti. Boken utspelar efter en gigantisk katastrof där de flesta människor är döda. De överlevande slås för sina liv till varje pris i resterna av en förstörd civilisation. En far och hans son försöker i denna grymma värld ta sig till kusten och hitta vad fadern referar till som de "goda människorna".

Som vanligt får man ta sig den tid det tar att läsa en bok av Cormac McCarthy. Tempot är långsamt och stora delar boken tas upp av faderns letande efter mat åt sig och sin son. Det är dock oavbrutet fascinerande. Speciellt då det är en framtid som kan vara möjlig. Det finns faktiskt kärnvapen som kan förstöra vår värld på bara några ögonblick.

Vägen kommer snart också som film med vad jag förstår Robert Duval i huvudrollen. Det låter lovande. Vi får bara hoppas att den håller samma klass som den mästerliga förra McCarthyfilmatiseringen No country for old men.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar