söndag 16 november 2008

Veckans film: Det hårda straffet.

Jag tänkte att under vinjetten "veckans film" varje söndag skriva om en film som ni måste se. Naturligtvis känns det passande att starta med Hal Ashbys The Last detail från 1973 som även gett namn åt min blogg. I den spelar Jack Nicholson en matros som tillsammans med en kollega (Otis Young) ska eskortera en ung matros (briljant spelad av Randy Quaid) som dömts till ett hårt straff för en mindre företeelse. De bestämmer sig för att ge den lätt förståndshandikappade fången några roliga dagar innan fängelsetiden börjar.

Det hårda straffet med manus av den legendariska "scriptdoctorn" Robert Towne är inte bara regissören Hal Asbys bästa film utan även en av nyckelfilmerna under den guldålder i amerikansk film som går under beteckningen New Hollywood. Från slutet av 1960-talet till det tidiga 1980 - talet spottade Hollywood ut sig filmer som influerade av europeisk konstfilm inte tvekade att ta sig an kontroversiella ämnen och samhällskritik. Bortom klassiker som Taxi driver och Gudfadern finns det en hel undervegetation av tidslösa filmer att upptäcka!

Det hårda straffet är en film som är en av filmhistoriens roligaste samtidigt som framförallt slutet är fruktansvärt sorgligt. En paradox kan tyckas men samtidigt ger det filmen dess udd. Det är inte bara drama men inte heller en renodlad komedi. Ångesten ligger hela tiden och trycker i bakgrunden. Jack Nicholson blir under filmens gång alltmer desperat över sin fånges öde och bjuder på en av sin karriärs främsta rollprestationer. Frågan man ställer sig är dock vad som hände med hans utmärkta motspelare Otis Young. Honom har i alla fall inte jag sett i någon annan film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar