torsdag 18 mars 2010

Alex Chilton R.I.P.

Den amerikanska sångaren och låtskrivaren Alex Chilton har avlidit 59 år gammal efter en hjärtatack. Han dog i sin födelsestad Memphis där rötterna till hans musik alltid fanns. Alex Chilton inledde sin karriär som musikaliskt underbarn och tonårsidol i "blue eyed soul"- gruppen The Box Tops (kände för "evergreenen" The Letter) och bildade därefter i början på 70-talet tillsammans med Chris Bell (en av musikhistoriens mest tragiska förlorare) det då ignorerade men i efterhand extremt inflyteserika bandet Big Star (som faktiskt låg på en underetikett till det legendarisk soulskivbolaget Stax). Big Star fanns bara i ett par år och därefter inledde Chilton en kultförklarad och kuffig solokarriär med sporadisk skivutgivning.

Personligen kommer jag att minnas Alex Chilton via den tidlösa musik han gjorde som medlem i Box Tops och Big Star. Box Tops är ett underskattat band vars musik har åldrats förvånansvärt bra, en slags svängig popsoul där välvalda covers och bidrag ifrån några av Memphis främsta låtskrivare smälte samman med producenten Chips Momans arrangemang och Alex Chiltons suveräna röst.

Tillskillnad ifrån Box Tops var Big Star inte ett lika omedelbart band, men ger man gruppens skivor tid så finner man några av de mest välkomponerade låtar som någonsin har skrivits med mörka texter och en suggestiv uppdatering av sextiotalsrocken (skrammel möter stämsång i vad som kom att kallas för "powerpop"). Det är musik att sjunka in i och hela effekten av bandets låtar försvinner om man bara har musiken på som en ljudtapet. Alex Chilton kom i Big Star även loss ordentligt som låtskrivare efter bara ha komponerat ett fåtal av Box Tops låtar.

För den som är nyfiken på Alex Chilton har jag satt ihop en låtlista med betoning på Box Tops och Big Star: Chilton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar