söndag 7 mars 2010

Året var 1974!

1974 kan ses som året när sjuttiotalet definitivt hade börjat och då en massa härlig musik och mode grasserade, men snarare var det året när sextiotalet definitivt var slut. Drömmen var över och en period av ekonomisk kris och sociala motsättningar hade börjat i flera länder.

Även om det är Timbro som har get ut boken Flyt som redogör för allt som har blivit bättre i Sverige sedan 1974, har boken flera poänger. Mycket har blivit bättre i vårt land sedan mitten av sjuttiotalet. Då var många konsumtionsvaror som vi idag tar för givna dyra och exklusiva, utlandssemestrar var ovanligt, förhållandet på många arbetsplatser katastrofallt, boendestandarden ofta dålig och nöjesutbudet fattigt med dagens mått mätt. "Fattigsverige" fanns i allra högsta grad kvar 1974 och även om författarna kanske missar det uppenbara i att moderniseringsprocesser tar tid och att sjutiotalet ändå definitivt var bättre än tillexempel trettiotalet, så är det här en bok som alla bör läsa för att bli mindre nostalgiska inför svunna tider!


Någon risk att bli nostalgisk föreligger definitivt inte när man ser den nyligen DVD-släppta Red riding 1974. Den första delen i en triologi som bygger på författaren David Peaces kriminalromansvit, berättar om en serie barnmord i norra England och hur dessa brott hade förgreningar upp i maktens toppskick. Det här var ingen stor period i brittisk historia och filmen fångar väl de sunkiga miljöerna, det machoartade förtrycket ifrån polisen och den allmänna hopplösheten. Visserligen lider filmen lite av vissa skissartade personporträtt och en småseg början, men den sista tredjedelen av filmen är desto mer laddad. Filmens klimax blir både våldsamt och obehagligt, samt även djupt sorgligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar