tisdag 23 mars 2010

Citizen Schein.

Äntligen har en av den svenska 1900-tals historiens mest spännande och geniala figurer fått den postuma behandling har förtjänar. Citizen Schein är en väldigt seriös och bitvis akademisk antologi om entreprenören, filmmogulen, bakdirektören, krönikören, politiska rådgivaren, kändisen, uppfinnaren och socialdemokraten Harry Schein, med betoning på han stormiga år som chef för det svenska filminstitut som han själv skapade. Boken är i coffe-table format med många stora och fina bilder på Harry Schein i sin krafts dagar. Det är nog dessa bilder som är den största behållningen med denna antologi, Harry Schein framstår på dessa som en intellektuell celibritet av internationellt snitt.

De flesta av bidragen i antologin är läsvärda även om några är tråkiga och lite torra, och det förekommer ibland onödiga upprepningar. Det känns dock trist att klaga på ett sådant här ambitiöst projekt som verkligen återupprättar en historiskt viktig figur utan att skönmåla. Harry Scheins mindre sympatiska sidor får också utrymme även om jag misstänker att hans arrogans i själva verket var en djup känslighet parad med en oerhörd intelligens. Privatpersonen Schein förblir också i mycket en gåta, sällskapsmänniskan som samtidigt var en ensamvarg, en kvinnokarl som älskade sin fru djupt och vägrade inse att äktenskapet var på upphälning. Det är dessa kontraster och det gäckande draget i hans personlighet som gör att Harry Schein aldrig slutar att fascinera!

Som bonus medföljer det även två DVD-skivor med gamla TV-inslag i den här boken. Det är kul att se Harry Schein "live" men de flesta av TV-programmen känns föråldrade och väldigt långsamma. Bäst är två korta inslag där Harry Schein känslosamt berättar om Olof Palme och en kortfilm ifrån den första Guldbagge-galan som ger en bild av hur Mad Men - epoken gestaltade sig i Stockholms kulturella innekretsar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar