torsdag 1 januari 2009

Dinner with Mugabe.


Journalisten Heidi Holland har gjort ett försök att komma under skinnet på Zimbabwes diktator Rober Mugabe. Den hyllade frihetskämpen som blev en internationell paria. Med utgångspunkt från en middag med Mugabe 1975 där han framstod som snäll men reserverad försöker Heidi Holland förstå vad som gick så fel. Hon intervjuar en mängd olika personer både anhängare och fiender till Mugabe liksom politiker och diplomater som har träffat honom. Det hela avslutas med en intervju med Mugabe själv (där han försvarar och slingrar sig runt sin katastrofala politik).

Trots Heidi Hollands massiva jobb framstår Mugabe ändå lite som en gåta efter att man läst boken. Förklaringen är nog han alltid har varit en ensamvarg utan vänner som aldrig har släppt någon in på livet. Den ända person han hade att ty sig till var sin första fru och efter hennes död ska han ha tappat kontakten med verkligheten. Den förklaring som framförs mest i boken är att Mugabe är extremt intelligent men emotionellt störd utan någon förmåga till empati eller att knyta kontakt med andra människor. En störning som uppstod under hans uppväxt i en fattig och disharmonisk familj som gav honom en känsla av att vara utvald. Det medförde även en oförmåga att ta till sig kritik eller att lyssna på andra som skapade en extrem känslighet, vilket döljs bakom en aggressiv framtoning.

Dinner with Mugabe är en bok som skulle mått bra av en bättre redigering. Många påståenden och anekdoter avhandlas flera gånger vilket gör boken jobbig att läsa. Känner man inte till Zimbabwes historia kan det nog även bli svårt att hänga med ibland, då boken hoppar fram och tillbaka i tiden. Dessutom slipper nog Mugabe undan lite för lätt. Hans brott mot mänskligheten förklaras som en reaktion från hans sida mot motgångar. Faktum är Mugabe redan under gerillaåren genomförde massaker på sitt eget folk och det ökända masmord på oppositionella redan under han första år som Zimbabwes ledare visade att han knappast aldrig varit intresserad av demokrati. Mugabe är en klassik diktator som bara är intresserad av att behålla sin makt. Det är hans ovilja att stiga åt sidan som ruinerat hans land. Därför är Dinner with Mugabe trots allt en viktig bok. Den visar att "frihetskämpar" inte automatiskt blir bra politiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar