lördag 17 januari 2009

Märklig Scorsesebiografi!

Vincent LoBruttos Martin Scorsese A biography från förra året marknadsförs som den första riktiga biografin om den stora regissören. Det kanske den är men boken är ojämn, ofta illa skriven och ofullständig. Det är tråkigt för Scorseses liv är fascinerande och vissa av hans filmer (tillexempel Taxi driver, Tjuren från Bronx, Kristi sista frestelse och hans debut Who's that knocking at my door som tog fem år att spela in) hade såna stormiga inspelningar och efterföljder att man kan skriva böcker enbart om dem. LaBrutto har inte gjort något riktigt grävarjobb och intervjuat gamla vänner, fruar och arbetskamrater till Scorsese, utan mest förlitat sig på gamla källor. Främst då den utmärkta intervjuboken Scorsese on Scorsese och flera böcker som generellt behandlar den generation av amerikanska regissörer som Scorsese tillhör, flera som skrevs redan på 70 - talet.

Biografin är en blandning av tråkig akademisk filmanalys och regelrätt biografi. Dessa komponenter hänger dock inte ihop och de analytiska avsnitten skummar man förbi. Ingen orkar väl läsa scen för scen beskrivningar av Mean streets eller Cape fear. De biografiska inslagen är utmärkta när det gäller Scorseses uppväxt i enklaven Little Italy som var isolerad från resten av New York. Vilket har kommit att prägla hela hans liv med italienska machovärderingar och en känsla av underlägsenhet. Sedan haltar det desto mer. Scorseses vilda 70 - tal har man läst om förut och LaBrutto kommer inte med så mycket nytt. Värre är att de senaste tjugofem åren behandlas skissartat trots att inte mycket är känt om regissörens privatliv sedan slutet av 80-talet.

Vissa filmer får extremt stort utrymme medan andra avhandlas på några få sidor. Tillexempel Scorseses viktigaste film Taxi driver redogörs det bara för kort (visserligen har det skrivits spaltmeter om denna film men ändå) och ett sentida mästerverk som Bringing out the dead avfärdas helt. Det finns intressanta inslag som berskrivningen om Scorseses missbruk av kokain som nästan kostade honom hans karriär och kapitlet om New York New York är ytterst välskrivet och får en att vilja se om denna baktalade film (det samma kan sägas om de efterföljande kapitlen om Tjuren från Bronx och King of comedy där författaren gör klockrena analyser). Martin Scorsese förtjänar verkligen en stor heltäckande biografi men Vincent LoBrutto är inte mannen som skrivit den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar