fredag 23 januari 2009

Tvivel.

Bioaktuella filmen Tvivel (Doubt) är väl vad som kan betecknas som en kvalitetsprodukt, en riktigt bra sådan dessutom. På en katolsk skola i ett arbetarklassområde i New York 1964 utspelar sig en maktkamp mellan församlingens progressiva präst och den stränga traditionella abbedissan. Då en antydan om att prästen kan ha begått sexuella övergrepp mot en pojke kommer upp tvekar hon inte att ta till det som vapen.

Tvivel vinner mycket på att det är höjt i dunkel huruvida prästen är skyldig eller inte. Phillip Seymour Hoffmans nedtonade och vänliga spel bidrar till det. Man vill fatta sympati med honom samtidigt som han kan ha begått en brottslig handling. Meryl Streep spelar en riktig skräcködla som skulle kunna vara en klassiskt ondsint figur om det inte vore för att hon kan ha rätt i sina misstankar. Scenerna där dessa två giganter stångas mot varandra är härliga. Se bara på hur Philip Seymour Hoffman irriterar Streep med att lägga ner en mängd sockerbitar i teet. Stort skådespeleri utan sökt överspel. Han gör aldrig en dålig roll (eller dålig film).

Precis som Revolutionary road utspelar Tvivel i början på 60 - talet men den senare är överlägsen som tidsskildring. Filmerna har samma producent och fotograf och det klaustrofobiska kameraåkande jag hade velat sett i Revolutionary road finns här. Filmfotografen Roger Deakins får ut det mesta av skolmiljöerna med hjälp av ett kameraarbete som är intensivt och närgånget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar