tisdag 16 december 2008

Bob & Carol & Ted & Alice.

Såg Paul Mazurskys debutfilm Bob & Carol & Ted & Alice från 1969 i dag. En stor kommersiell framgång på sin tid som gjorde att Mazursky under femton år framåt fick en unik position där han inom Hollywood - systemet, kunde göra sorglustiga betraktelser av den amerikanska vardagen. Det är slående hur färdig Paul Mazursky känns som regissör redan med sin första film, om hur två övre medelklasspar i trettioårsåldern börjar experimentera med partnerbyten och haschrökning. Exakta små iakttagelser som visar hur sextiotalet var det viktigaste decenniet i mänsklighetens historia.

Bob & Carol & Ted & Alice är en lite bortglömd klassiker som influerat många, bland annat Ang Lees förortsdrama The ice storm. Till skillnad från den filmen är tonen i Bob & Carol & Ted & Alice lättsam och trevlig. Huvudpersonerna vill inte såra någon utan passar på att njuta av sextiotalets nyfunna frihet. Filmen var tänkt som en satir men känns idag snarare som en realistisk skildring av livet bland upplysta innekretsar i Kalifornien i slutet av 60 - talet. Mazursky berättar om de människor han själv umgicks med på ett respektfullt sätt.

Bonusinfo: Den här filmen var (tyvärr) Natalie Woods sista betydande roll, gjorde (för allt för kort tid) Elliot Gould till stjärna, den ända film man minns (vad hände med honom) Robert Culp för och Dyan Cannons genombrott (tyvärr).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar