måndag 8 december 2008

Deja vu för Neil Young & co.

CSNY: Deja vu har precis släppts på DVD. Det är en dokumentär om den gamla supergruppen Crosby, Stills, Nash & Youngs återföreningsturné i USA 2006. Vad som gjorde den turnén unik var att bandet inte valde att basera showen på gamla hits. Istället var hela turnén en del av Neil Youngs Living with war - projekt där en stor del av låtarna som framfördes var nya och riktade mot Bushadministrationen och kriget i Irak (dessa låtar finns på Neil Youngs album Living with war från samma år, utskäld för att vara av undermålig musikalisk kvalité).

Det hade naturligtvis varit roligare att se en dokumentär om CSNYs turné 1970 då de var unga och heta (och bråkade och levde rövare). Det är lätt glömma bort att bandet i början sågs som arvtagare till Beatles och att de var ledande i den motkultur som fanns då. Parareller görs även till det i dokumentären där det framställs att bandets politiska aktivism alltid varit naturligt. Vietnamkriget då och Irak nu. Det är även uppenbart att gubbarna fortfarande kan rocka. De politiska aktionerna verkar ha vitaliserat dem och att se en grovt överviktig Stephen Stills riva av gitarrsolon är verkligen en syn.

Samtidigt framstår det tydligt att turnén var Neil Youngs "baby". Han är den ända som har sin superstjärnestatus intakt från 70 - talet och fortfarande är kreativt intressant. Man vet aldrig vad han ska hitta på. De andra blir bifigurer i skuggan av honom och Graham Nash konstaterar nyktert att det är Neil som bestämmer. Till och med Stephen Stills verkar ha resignerat från sitt hat/kärleksförhållande till den man som alltid överglänst honom själv. Nu är alla vänner men det är rörande att se dem återförensas, och hitta varandra igen samtidigt som de håller fast vid sina politiska ideal och vägrar att ägna sig åt nostalgi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar