söndag 14 december 2008

Veckans film: Margot at the wedding.

Bioaktuella Rachel getting married är inte den ända film som haft biopremiär i år som behandlar ångestladdade bröllop i amerikansk medelklassmiljö. I våras gick Margot at the wedding på biograferna, vilken var underbarnet Noah Baumbachs första film efter succén med The squid and the whale. Baumbach visade med Margot at the wedding att han inte är någon dagslända utan en regissör som om han fortsätter i den här stilen kan bli en av vår tids stora.

Baumbach framstår både när det gäller ämnen, filmisk stil och förhållningssätt till sina skådespelare som en arvtagare till John Cassavetes (men med betydligt mer begåvning och självdisciplin). I Margot at the wedding får han ur Nicole Kidman en av hennes bästa roller på länge, då hon spelar en överlägsen och missbelåten kultursnobb som kommer hem till sin småvimsiga lillsyrras bröllop. Väl där gör hon det mesta för att sprida osämja.

Även om Baumbach med den här filmen känns som mer av en dysterkvist än underfundig, finns den speciella humorn från The squid and the whale kvar. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Jack Black gör dessutom en utmärkt insats i en dramatisk roll som en misslyckad musiker som äntligen har hittat en kvinna som vill gifta sig med honom. Bara för att se sin blivande svägerska göra allt för att sabotera bröllopet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar