onsdag 3 december 2008

Borg mot McEnroe.


Jag är en person som är helt ointresserad av idrott och frågan är väl om det finns nån sport som är lika trist som tennis! Fick dock Borg mot McEnroe nästan gratis och konstaterar att det var något annat på 70-talet. Då vimlade tennissporten av profiler, och i centrum stod den rivaliten mellan dessa båda herrar som fick sin kulmen i början på 80-talet. Det är en klassik historia om den unga kaxiga utmanaren som tar sig ann den vördade mästaren och besegrar denne. McEnroe tvingade faktiskt Borg till pension vid 26 års ålder. Häpnadsveckande om man betänker hur Borg så totalt dominerade sin sport.

Författaren Malcom Folley har verkligen lyckats fånga hela den cirkus som tennisen var vid den här tiden. Det vimlar av stora personligheter i boken förutom de båda rivalerna. Medspelare, tränare, flickvänner, arrangörer och sportjournalister tittar fram på sidorna och gör att boken tar oss tillbaka till en annan tid. Den tid som var det vakuum mellan 60 och 80 -talen som kallas för sjuttiotalet.

Det är även intressant att läsa en skildring av Björn Borg skriven av någon som inte är svensk. Folley har ingen anledning att höja Borg till skyarna eller ta ner honom på jorden. Han konstaterar torrt att Borg under en period var världens kändaste person och att hans tysta "coolhet" skapade en fascination. Det är intressant, trots att Borg ibland framstår som en maskin utan känslor älskade folk honom. Det var mystiken som väckte intresset trots att Borg kanske inte var speciellt spännande egentligen. Det samma kan inte sägas om pratkvarnen och bråkstaken McEnroe, som fick slita lika hårt för att få publikens kärlek som för att knäcka Borg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar