söndag 28 december 2008

Revolutionary road.


Något av höstens snackis har varit Revolutionary road av Richard Yates från 1961 som först nu (troligtvis med anledning av en kommande filmatisering) har översatts till svenska. Richard Yates debuterade med denna bok som fick stor uppmärksamhet i hemlandet men inledde ett författarskap som först fick ett riktigt erkännande efter författarens död. Revolutionary road är en typ av bok som man önskar att man kunde ha upptäckt själv, utan en massa hype i media. På något sett känns det som läsupplevelsen blir sämre av att man läst så mycket om boken innan. Slagkraften minskar lite efter alla lovord.

Samtidigt kan ingen ta ifrån Revolutionary road det faktum att det rör sig om en ytterst välskriven roman som är exakt i sina iakttagelser av amerikanskt villaförortsliv i mitten av 50 - talet. På ytan lever det unga paret Frank & April Wheeler den amerikanska drömmen, men ska sanningen fram håller de på att kvävas i sin villaförort. Frank sitter fast på ett ostimulerande kontorsjobb medan April är en hemmafru som ser efter sina barn och lagar mat åt sin man. Konventioner och lättja har gjort att de har fastnat i ett händelselöst liv mot sin egen vilja.

Det som mest slår en efter att ha läst Revolutionary road är vilken sorglig roman det är. Richard Yates människosyn framstår som becksvart men inte utan medkänsla. Frank och April vill förändra sina liv men det stannar vid fåfänga drömmar. De är den typ av personer som aldrig kommer loss med sina projekt och självdestruktivt agerar mot den typ av förändring de behöver. Samtidigt är de sådana som aldrig blir nöjda och ständigt anser att de förkännar något bättre.

Revolutionary road kan ses som en uppgörelse med 50 - talets konformism men är nog allra mest en betraktelse av ett misslyckat äktenskap. Frank föll för Aprils skönhet och hon för hans "intelligens". När allt kommer till kritan är de båda tämligen tomma personer. Deras förhållande saknar nästan all form av lyckad kommunikation och det är inte konstigt deras liv sakta men säkert utvecklas mot en katastrof.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar